Sociale, culturele en sportieve ondersteuning

Wil je graag eens op (weekend)uitstap? Of geniet je liever van een toneelvoorstelling?
Willen uw kinderen net zoals hun vriendjes lid worden van een sportclub? Heeft uw kind een bril of beugeltje nodig, maar stelt u deze beslissing uit omwille van de kosten?

Laat jouw financiële gezinssituatie dergelijke uitgaven niet toe?

Dankzij een financieel duwtje in de rug zijn sport, cultuur en vrije tijd ook betaalbaar voor wie het financieel wat moeilijk heeft. Sinds kort kan het OCMW ook tussenkomen in allerlei kosten die voor een goede en gezonde ontwikkeling van kinderen aangewezen zijn.

Ontspannen tegen 20 % van de kostprijs

Het OCMW heeft een overeenkomst met heel wat sportieve, culturele, jeugd- en vrijetijdsorganisaties in Sint-Niklaas. Personen met minder kansen moeten bij deze organisaties slechts 20 % van de kostprijs betalen voor onder meer lidmaatschap, bepaalde cursussen of evenementen.  Ook de aankoopkosten voor de nodige clubuitrusting komen in aanmerking.

Bovendien kun je ook voordelig op daguitstap, weekend of vakantie via Vakantieparticipatie Vlaanderen.

Ook stad Sint-Niklaas heeft een uitgebreid aanbod aan activiteiten en opvangmogelijkheden. Voor meer info: vakantieaanbod stad Sint-Niklaas.

Interessant om weten is dat alle kansenpashouders 80 % vermindering krijgen op alle kosten verbonden aan 1 lidmaatschap als ze beschikken over een participatie-attest.

Financiële tussenkomsten bij de opvoeding en ontwikkeling van jouw kind

Sinds 2010 kan het OCMW ook tussenkomen in schoolkosten, bijlessen, psychologische ondersteuning, raadpleging of tussenkomst in de kosten van een zorgverlener (diëtist, kinesitherapeut, opticien, specialist voor oorprothesen, orthodontist,…). Het OCMW kan ook bijdragen in de aankoop van noodzakelijke uitrusting die niet of slechts gedeeltelijk door het ziekenfonds of een andere instelling wordt terugbetaald. Het kan gaan om brillen, tandprothesen, hoorapparaten, een aangepaste matras,…

Denk je voor zo een zware kost te staan en kun je die zelf moeilijk betalen? Kom naar de sociale dienst van het OCMW. De maatschappelijk assistent bekijkt dan of een financiële tussenkomst mogelijk is.

Hoe aanvragen?

Kom langs bij de sociale dienst van het OCMW. De maatschappelijk assistent gaat dan na of je in aanmerking komt voor een participatie-attest.  Wie al een kansenpas heeft, brengt deze zeker mee bij de aanvraag.

Welke organisaties?

U vindt onderaan als bijlage een lijst van de deelnemende organisaties.

Nieuws Teasers: 
Bijlagen Datum
Lijst sportverenigingen met contactgegevens 08/01/2016 - 14:17
Adressenlijst organisaties : algemeen 19/08/2013 - 10:21
Adressenlijst jeugdverenigingen 19/08/2013 - 10:20