Sociale dienstverlening

Alle inwoners van Sint-Niklaas en zijn deelgemeenten kunnen bij het OCMW terecht met vragen waarvoor u niet onmiddellijk een oplossing ziet of vindt.

Voorbeelden:

U weet niet goed of u recht hebt op het sociaal tarief?
U komt moeilijk rond met uw inkomen?
U wil weten of u in aanmerking komt voor een restaurantpas?
U staat er alleen voor?
U hebt geen inkomen en vraagt zich af of u geen recht hebt op het leefloon?
U komt plots op straat te staan?
Het gaat wat moeilijk in uw gezin?

Onze dienstverlening

Met deze of andere vragen kunt u bij de sociale dienst van het OCMW terecht. Elke Sint-Niklase burger, jong of oud, arm of rijk, zetten we op weg. Het OCMW van Sint-Niklaas beschikt over een deskundig team van maatschappelijk assistenten. Aarzel dus niet om langs te komen. Samen met u gaat onze maatschappelijk assistent na wat mogelijk is.

Mogelijke oplossingen kunnen zijn: info en advies, bemiddelen, begeleiden of verwijzen naar andere diensten die u beter kunnen helpen.
Bij financiële vragen kan financiële steun een oplossing zijn. Maar ook budgetbegeleiding, budgetbeheer of schuldhulpverlening zijn mogelijk. Of we verwijzen u eventueel door naar onze dienst om een collectieve schuldenregeling aan te vragen.

We kunnen ook garant staan voor de huurwaarborg zodat u een woning of appartement kunt huren. We begeleiden u ook als een uithuiszetting dreigt.  

Personen die laaggeschoold of langdurig werkloos zijn bieden we tijdelijke opleidings- en tewerkstellingsmogelijkheden aan. Hiermee willen we uw tewerkstellingskansen verbeteren of u in orde brengen met de sociale zekerheid.  

Nieuws Teasers: 

 

NIEUWS

Nieuwe groepsopvang Kameleon in de Heistraat officieel geopend

20/02/2017 - 11:47 Het noordelijk deel van Sint-Niklaas dat veel jonge gezinnen aantrekt, is een nieuwe groepsopvang rijker. De stad, het OCMW en Den Azalee openden zaterdag in de Heistraat de gloednieuwe stedelijke groepsopvang Kameleon. Momenteel doet het nieuwe gebouw tijdelijk dienst als groepsopvang voor de helft van de peuters van Driekoningen in de Bremstraat waar verbouwingswerken bezig zijn. Vanaf september kunnen er nieuwe peuters terecht in de vierde stedelijke groepsopvang. Inschrijven voor Kameleon kan nu al bij het loket kinderopvang in het welzijnshuis.

Welzijnshuis versterkt zijn rol als draaischijf van het Sint-Niklase sociaal beleid

15/02/2017 - 16:19 Het welzijnshuis in de Abingdonstraat waar alle welzijnsdiensten van stad en OCMW onder één dak huizen, mag twee nieuwe partners verwelkomen. Unia Sint-Niklaas en Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen namen er onlangs hun intrek. Eerder kwam er ook al een postpunt van Bpost en een consultatiebureau voor het jonge kind bij.

Versneld een woonst toewijzen aan kwetsbare personen wordt mogelijk.

15/02/2017 - 00:00 Vanaf februari 2017 kunnen in Sint-Niklaas sociale huurwoningen van de Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting (SNMH) versneld worden toegewezen aan mensen die behoren tot één van de volgende drie kwetsbare doelgroepen: daklozen, psychisch kwetsbare personen en jongeren die anders quasi geen kans maken om op eigen houtje een duurzame huisvesting te vinden.

Welzijnshuis: aangepaste spreekuren loket kinderopvang en sociale dienstverlening

20/01/2017 - 14:30 Vanaf 1 februari 2017 hebben het loket kinderopvang en de sociale dienstverlening in het Welzijnshuis, Abingdonstraat 99 nieuwe spreekuren: elke werkdag van 8.30 tot 12 uur (voorheen 12.30 uur) en op dinsdagavond start het spreekuur een half uurtje vroeger: van 16.30 tot 19 uur (voorheen 19.30 uur).

OCMW trekt 35.000 euro extra uit voor rollend huurwaarborgfonds. Aantal huurwaarborgen meer dan verdubbeld

28/12/2016 - 14:00 Steeds meer mensen hebben het niet alleen moeilijk om een betaalbare huurwoning te vinden, maar zijn ook aangewezen op het OCMW om hun huurwaarborg voor te schieten. Het aantal huurwaarborgen dat het OCMW van Sint-Niklaas uitreikt, is de laatste drie jaar meer dan verdubbeld van 54 in 2013 naar 125 in 2015. Dat het aantal huurwaarborgen sterk stijgt, heeft te maken met de armoede die blijft stijgen, waardoor burgers er niet in slagen om de waarborg zelf te dekken.