Vingerhapjes om duimen en vingers bij af te likken in de woonzorgcentra

Vingerhapjes om duimen en vingers bij af te likken in de woonzorgcentra

Donderdag, 21 september,  is het Werelddag dementie. Naast een heleboel andere activiteiten, pakken de woonzorgcentra van het Woonzorgnetwerk Sint-Niklaas voor de eerste keer uit met vingerhapjes (fingerfood) voor de bewoners met dementie.

Op het menu staan kalkoenfilet, worteltjes met tijm en aardappelpuree met saus, maar een deel van de bewoners krijgt de lunch in vastere vorm gepresenteerd als hapjes, mooi gedresseerd op het bord.  Vandaag hoeven de bewoners met dementie dus helemaal niet met mes en vork te eten. Met de handen eten mag gerust.  Bovendien smaken de hapjes superlekker en ogen zij nog mooi ook.

Elke dag een gezonde, smaakvolle en gevarieerde lunch

Dat woonzorgcentra veel meer te bieden hebben dan een kamer en verzorging, is overduidelijk in de woonzorgcentra van het OCMW Sint-Niklaas. Het maaltijdgebeuren en zeker het middagmaal is iets waar heel veel bewoners naar uitkijken. Voor hen is dit hét moment van de dag en we doen er dan ook alles aan om de bewoners elke dag te laten genieten van een lekkere, gezonde en gevarieerde lunch. Dat is heel belangrijk zeker als je weet dat 65-plussers kans lopen op ondervoeding als zij niet de nodige eiwitten en vezels opnemen.

Na de streekgerechtenmenu’s pakken de woonzorgcentra deze keer uit met vingerhapjes.

Extra zorg voor het maaltijdgebeuren bij bewoners met dementie met fingerfood

“Vandaag besteden we extra aandacht aan de zorg voor het maaltijdgebeuren bij bewoners met dementie. Bij hen kan er immers een moment komen, dat ze het bestek niet meer herkennen en hierdoor niet meer zelfstandig kunnen eten. Om hen in hun waardigheid te laten en hun zelfredzaamheid te bevorderen, laten wij onze bewoners vandaag voor de eerste keer kennismaken met fingerfood of vingerhapjes”, duidt OCMW-voorzitter Mike Nachtegael.  Op het menu staan kalkoenfilet, worteltjes met tijm en aardappelpuree met saus, maar een deel van de bewoners krijgt de lunch in vastere vorm gepresenteerd als hapjes, mooi gedresseerd op het bord.  De kleine porties nodigen uit om vast te nemen en op te eten. Als toetje genieten ze van een cupcake door de keuken afgewerkt met een topping van chocolademascarpone en advocaat.

Bewoners met dementie genieten ervan om zelf te kunnen eten

 “Dankzij fingerfood kunnen meer bewoners die anders hulp nodig hebben, zelfstandig eten. Ze genieten ervan dat zij zelf kunnen eten en dat ze het eten ook mogen vastnemen. Hiermee doorbreken we ook het taboe dat je niet met je vingers mag eten, vullen hoofdkok Franky De Schepper en referentieverpleegkundige dementie Mieke Pieters van woonzorgcentrum (WZC) Het Lindehof aan.”

Bovendien kunnen de medewerkers meer toezicht en ondersteuning bieden tijdens de maaltijd in plaats van zelf eten toe te dienen. “Ook de presentatie van fingerfood en de omkadering van het maaltijdgebeuren zijn belangrijk. De borden moeten ook aantrekkelijk ogen, met aandacht voor schikking, kleur en hoeveelheid”, voegt hoofdkok Franky De Schepper nog toe.

Een vernieuwend initiatief uitgewerkt door een interdisciplinair team

“Het idee voor fingerfood komt uit onze referentengroep dementie”, duidt Mieke Pieters. Een interdisciplinair team met medewerkers van de centrale keuken, de diëtisten, de logopediste, ergotherapeuten, animatoren en het zorgteam ging op zoek naar ervaringen en heeft dit fingerfoodgebeuren met zorg voorbereid. Het is immers belangrijk dat zo’n vernieuwend initiatief door iedereen wordt gedragen.  Niet alle bewoners met dementie komen in aanmerking voor fingerfood. Onze diëtisten en referentverpleegkundigen dementie gaan aan de hand van een beslissingsboom na wie in aanmerking komt. Vervolgens kijkt de logopediste na of er geen bewoners op staan met slikmoeilijkheden.

Nog op het programma ter gelegenheid van werelddag dementie: muziek, relaxatie en toneel

Naast de vingerhapjes voor de bewoners met dementie staan er nog heel wat andere activiteiten op het programma vandaag en komende dagen in de woonzorgcentra van het woonzorgnetwerk zoals muzikale optredens, een klankconcert, relaxatiebaden, hand-, voet- en gezichtsmassages,…

Speciaal voor de Werelddag dementie komt vandaag ook een koor van bewoners met dementie en hun begeleiders uit het woonzorgcentrum L'Age d'Or uit Bastogne op bezoek in WZC De Spoele. Om half twee treden zij er op in de cafetaria van De Spoele.

En op  donderdag 28 september is er om 19 uur in WZC De Spoele in de Lamstraat 44 de toneelvoorstelling ‘Onvergetelijk’ door Tgoesting, een theatervoorstelling voor vrienden, familie en personeel van personen met dementie. Of voor wie ermee in aanraking komen. De toegang is gratis. Een plaatsje reserveren kan via veronique.decoster@sint-niklaas.be of bel 03 778 50 00.

Daarnaast is ook thuiszorgcentrum ’t Punt, dat al enkele jaren sterk inzet op ondersteuning van mensen en hun familie met dementie van start gegaan met nieuwe initiatieven:

  • In het lokaal dienstencentrum Den Aftrap kunnen mensen met dementie die nog thuis wonen, hun familie, mantelzorgers en sympathisanten samen liedjes zingen en herontdekken uit hun jeugd in een contactkoor. Wanneer? Elke tweede vrijdag van de maand om 13.30 uur in Den Aftrap, Gerdapark 14.
  • Op 27 september start de 10- weken durende vormingsreeks ‘Dementie en nu’ in WZC Het Lindehof. We brengen je bij hoe je met dementie kan omgaan, welke ondersteuning mogelijk is. Je ontmoet er mensen die je steunen en begrijpen en je leert er beter om te gaan met je gevoelens. Kortom, je leert er samen te zorgen voor de persoon met dementie maar ook voor jezelf. Want ook uit de zorg en de begeleiding van een persoon met dementie kan je voldoening halen. Inschrijven en info: delfien.indevuyst@sint-niklaas.be, 03 778 55 53.

 

Meer info op www.ocmwsintniklaas.be en www.facebook.com/woonzorgnetwerk

Contactpersoon persbericht

Lieve Van De Pontseele, tel. 03 778 60 10

Datum persbericht

2017-09-22