Uitnodiging Intercultureel forum op maandag 23 oktober: samenleven in diversiteit

Uitnodiging Intercultureel forum op maandag 23 oktober: samenleven in diversiteit
Op maandag 23 oktober 2017 organiseert de stad Sint-Niklaas het vierde Intercultureel Forum. Burgers, diensten, verenigingen en beleidsmakers krijgen de kans om elkaar te ontmoeten en met elkaar in dialoog te gaan. Het vierde Intercultureel Forum staat helemaal in het teken van etnisch-culturele diversiteit. Op dit Intercultureel Forum belichten we verschillende aspecten van samenleven in diversiteit op verschillende levensdomeinen en willen we het publiek inspireren over samenleven in diversiteit.

Sint-Niklaas is een diverse stad en dat weerspiegelt zich in de samenstelling van de bevolking. 9 % van de bevolking heeft niet de Belgische nationaliteit, goed voor 112 verschillende nationaliteiten. 23,3 % heeft de Belgische nationaliteit en is van buitenlandse afkomst*. 47 % van de kinderen van 0 tot 5 jaar is van buitenlandse afkomst. Zo is Sint-Niklaas.

Etnisch-culturele diversiteit kleurt onze stad op vele manieren, maar mensen zijn ook complex en veelzijdig. Zo is iemands afkomst slechts één aspect van iemands persoonlijkheid. Toch worden in de media, aan de schoolpoort, op kantoor, aan de eettafel, aan de toog… heel wat boeiende, beschouwende, onderbouwde, maar ook vaak emotionele en verhitte gesprekken gevoerd. Etnisch- culturele diversiteit en identiteit zijn niet zelden belangrijke bronnen van inspiratie voor muzikanten, kunstenaars en schrijvers. Sint-Niklaas is een diverse stad en die diversiteit brengt mensen op allerlei manieren in beroering en beweging.

Programma:

  • Verwelkoming door Sofie Heyrman, schepen voor diversiteit
  • Lezing over samenleven in diversiteit: Patrick Loobuyck (filosoof, hoogleraar aan de Universteit Antwerpen)
  • Panelgesprek met Annelies De Graeve (directeur van het cultuurcentrum van Sint-Niklaas), Rachid Zaimi (coördinator van het Regionaal Welzijnsoverleg), Maarten Boudry (filosoof), Landry Mawungu (directeur van het Minderhedenforum), Elmira Erstukajeva (stafmedewerker CAW Oost-Vlaanderen) en gastspreker Patrick Loobuyck. In dit panelgesprek geeft elk panellid zijn visie op samenleven in diversiteit vanuit zijn/haar specifieke sector, invalshoek.
  • Receptie

Presentatie door stand-up comedian Erhan Demirci.

Het vierde Intercultureel Forum heeft plaats op maandag 23 oktober in Concertzaal De Casino, Stationsstraat 104, 9100 Sint-Niklaas tussen 19 en 22 uur. Onthaal vanaf 19 uur. Het programma start om 19.30 uur stipt. Deelnemen is gratis, inschrijven kan tot 20 oktober. 

Klik hier om u online in te schrijven.

 

Publicatiedatum

2017-10-06