OCMW trekt 35.000 euro extra uit voor rollend huurwaarborgfonds. Aantal huurwaarborgen meer dan verdubbeld

OCMW trekt 35.000 euro extra uit voor rollend huurwaarborgfonds. Aantal huurwaarborgen meer dan verdubbeld

Steeds meer mensen hebben het niet alleen moeilijk om een betaalbare huurwoning te vinden, maar zijn ook aangewezen op het OCMW om hun huurwaarborg voor te schieten. Het aantal huurwaarborgen dat het OCMW van Sint-Niklaas uitreikt, is de laatste drie jaar meer dan verdubbeld van 54 in 2013 naar 125 in 2015. Dat het aantal huurwaarborgen sterk stijgt, heeft te maken met de armoede die blijft stijgen, waardoor burgers er niet in slagen om de waarborg zelf te dekken.

Daarnaast heeft ook het rollend huurwaarborgfonds, dat het OCMW in 2013 in het leven riep, een aantal eigenaars over de streep getrokken om hun pand te verhuren aan burgers die het financieel iets krapper hebben. Het OCMW trekt nu 35.000 euro extra uit om het fonds te spijzen.

Naast de klassieke contractuele huurwaarborggarantie kan het OCMW sinds 2013 ook de huurwaarborg toekennen onder de vorm van een terugvorderbare steun na een sociaal onderzoek. We  kunnen de waarborg ook in geld toekennen en dat haalt meer eigenaars over de streep hun woning toch te verhuren aan een minder bemiddelde burger. In 2013 telden we slechts 2 geldelijke waarborgen maar intussen is dit aantal al opgelopen tot 45 uitgekeerde geldelijke waarborgen in 2015. Mede dankzij dit nieuwe systeem hebben we alleen al in 2015 in totaal 125 mensen aan een betaalbare woning geholpen die ze anders wellicht aan hun neus zagen voorbijgaan, waarvan 45 via onze nieuwe formule van het rollend huurwaarborgfonds. Het OCMW trok voor het rollend huurwaarborgfonds destijds 75.000 euro budget uit. We gaan ons rollend huurwaarborgfonds nu spijzen met 35.000 euro extra.

In 2013 voorzag het OCMW in een rollend huurwaarborgfonds met 75.000  euro budget voor deze legislatuur. De huurwaarborg wordt via dit fonds gestort op een geblokkeerde rekening verhuurder-huurder. De aanvrager-huurder betaalt de toegekende huurwaarborg volgens een afbetalingsplan geleidelijk terug. Zo spijst het fonds zichzelf.

Daarnaast blijven we natuurlijk ook de formule van een contractuele huurwaarborggarantie aanbieden. Daarbij stelt het OCMW zich op papier garant voor de huurwaarborg. Maar voor heel wat eigenaars bleek dat niet voldoende om hen over de streep te halen hun woning toch te verhuren aan een minder bemiddelde burger. Ook al is en blijft deze papieren waarborg een ijzersterke garantie.

 

 

Contactpersoon persbericht

Lieve Van De Pontseele, deskundige externe communicatie

Nuttige Adressen

Abingdonstraat 99
9100
Sint-Niklaas
03 778 66 66

Datum persbericht

2016-12-28