Lokaal dienstencentrum Den Aftrap in het Gerdapark is open.

Lokaal dienstencentrum Den Aftrap in het Gerdapark is open.

Het dienstencentrum De Wilg in de Lamstraat doet bij de meeste mensen wel een belletje rinkelen, maar sinds maandag 24 april heeft Sint-Niklaas er met ‘Den Aftrap’ een tweede dienstencentrum bij. Elke inwoner uit de ruime buurt, jong of minder jong, is er welkom voor een ruim aanbod aan dienstverlening dat gaat van warme maaltijden, vorming, infosessies en vrijetijdsactiviteiten tot bad- en douchegelegenheid.  

Het OCMW investeerde 1,4 miljoen euro in dit nieuwe dienstencentrum. Een heel waardevolle investering, want de dienstencentra en antennepunten in de deelgemeenten zijn superbelangrijke schakels die mensen in de ruime buurt, en in het bijzonder de senioren ondersteunen. Met de opening van dienstencentrum Den Aftrap groeit het Gerdapark uit tot een heuse welzijnssite met het welzijnshuis, een dienstencentrum en een woonzorgcentrum op één locatie.

Het nieuwe dienstencentrum is gehuisvest in hetzelfde gebouw als woonzorgcentrum De Gerda in het Gerdapark 14 en is open van maandag tot vrijdag van 10 tot 17.30 uur. De buurtbewoners maken binnenkort kennis met hun nieuwe buren van Den Aftrap via deurhangers die vrijwilligers verspreiden met een bon voor een gratis drankje.

Onmisbare schakels in onze thuiszorg, waarin we de laatste jaren zwaar in hebben geïnvesteerd

Onze dienstencentra en antennepunten bieden actieve en minder actieve senioren, mensen met een beperking en mensen uit de kansengroepen uit de ruime buurt heel wat mogelijkheden voor ontmoeting, ontspanning en zinvolle vrijetijdsbesteding. Met onze warme maaltijden ’s middags en de bad- en douchegelegenheid ondersteunen we ook mensen om thuis in hun vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen.

Net omwille van dit uitgebreide aanbod dat we zo dichter bij de mensen kunnen aanbieden, hebben we de laatste jaren sterk ingezet op de uitbouw van onze dienstencentra en de antennepunten in de deelgemeenten. In 2015 hebben we antennepunten opgestart in Belsele en Nieuwkerken die gehuisvest zijn in onze woonzorgcentra daar. Intussen komen daar zo’n 20 buurtbewoners regelmatig eten. Er is een activiteitenaanbod in nauwe samenwerking met de sociaal-culturele organisaties uit de buurt en wekelijks is er een spreekuur voor mensen met thuiszorgvragen. In Sinaai zal het nieuwe dienstencentrum klaar zijn tegen de zomer van 2018, waardoor vanaf dan een totaal nieuw aanbod ook in Sinaai beschikbaar zal zijn. En intussen hebben we ook een project opgestart om het bestaande dienstencentrum De Wilg in de Lamstraat te renoveren, waarbij ook het sociaal restaurant wordt geïntegreerd, waardoor ook daar de toekomst op langere termijn is verzekerd.

Met het nieuwe dienstencentrum Den Aftrap bestrijken we de Baenslandwijk en de omliggende buurtstraten, een buurt waar trouwens ook heel wat 60-plussers wonen.

Van een warme maaltijd over haarverzorging tot bad of douche met sfeerverlichting
U kan er van maandag tot vrijdag ‘s middags genieten van een lekkere warme maaltijd met soep, hoofdgerecht en dessert voor zeven  euro (vijf euro met kansenpas) bereid door onze keuken, gezellig de krant lezen, rustig genieten in de cafetaria of een babbeltje doen. Of wat dacht u van een bad of douche in onze badkamer met instelbare sfeerverlichting, heel handig als u bijvoorbeeld thuis geen instapdouche hebt? 

Ontdek ons aanbod in onze activiteitenkalender

Graag zin om actief bezig te zijn of iets nieuws te leren? In ons activiteitenaanbod vindt u ongetwijfeld iets naar uw zin. Sommige activiteiten zijn gratis, andere betalend en met kansenpastarief.

Ontdek onze dienstverlening en onze activiteitenkalender op http://www.ocmwsintniklaas.be/document/activiteitenkalender-mei-en-juni-2017 of haal uw gratis exemplaar af aan het onthaal van Den Aftrap, De Wilg en ’t Punt in de Lamstraat of  in het welzijnshuis.

Vrijwilligers, de pijlers van het dienstencentrum

Centrumleider Astrid, deskundige animatie Cédric en Nancy, Wendy en Hanne van de keukenploeg, het vaste team van ‘Den Aftrap’, zoeken nog extra vrijwilligers om de werking van het dienstencentrum te laten groeien en uit te bouwen. “Vrijwilligers zijn voor een dienstencentrum onmisbaar. We kunnen al rekenen op Arnold en Ronny, vrijwilligers van het eerste uur maar wij zoeken nog collega’s om activiteiten uit te werken of te begeleiden… Hebt u wat tijd over en wil u die zinvol invullen? Spring dan zeker eens binnen in ‘Den Aftap’.

Meer info en contactgegevens
Lokaal dienstencentrum Den Aftrap, Gerdapark 14. Tel. 03 778 58 07, dienstencentrum@sint-niklaas.be

Openingsuren:
Dienstencentrum en cafetaria: maandag tot vrijdag van 10 tot  17.30 uur

Inschrijven voor activiteiten, bad, douche: persoonlijk bij het onthaal. Voor de maaltijd graag 1 dag vooraf telefonisch reserveren. De maaltijd wordt opgediend om 12 uur.

Contactpersoon persbericht

Lieve Van De Pontseele, deskundige communicatie, tel. 03 778 60 10

Nuttige Adressen

Gerdapark 14
9100
Sint-Niklaas
03 778 58 07
03 778 58 00 (onthaalbalie)

Datum persbericht

2017-04-25