Bewoners Ter Wilgen verhuisd naar het gloednieuwe woonzorgcentrum de Gerda in het Gerdapark

Bewoners Ter Wilgen verhuisd naar het gloednieuwe woonzorgcentrum de Gerda in het Gerdapark

Vandaag, dinsdag 18 april is het de grote verhuisdag. Voor deze feestelijke gelegenheid huurde het woonzorgcentrum een heus verhuistreintje in om de 120 bewoners van woonzorgcentrum Ter Wilgen in de Hospitaalstraat naar hun nieuwe thuis te brengen, het gloednieuwe woonzorgcentrum De Gerda in het Gerdapark. Ook voor de honderd medewerkers wordt het uitkijken naar hun nieuwe werkomgeving. 
In het gebouw opent ook het nieuwe lokaal dienstencentrum Den Aftrap de deuren op dinsdag 24 april.

Het gonsde de afgelopen dagen van de bedrijvigheid in en rond het nieuwe woonzorgcentrum De Gerda. De laatste vrachtwagens vol verhuisspullen reden af en aan. De kamers kregen een laatste poetsbeurt, overgordijnen zijn opgehangen, familieleden kwamen toe om de kleding van hun familielid uit te pakken, foto’s op te hangen… De laatste honderd dagen zijn supersnel voorbijgevlogen dankzij de vele activiteiten en mooie laatste momenten in ‘Ter Wilgen’.

“Het OCMW investeerde  20,9 miljoen euro voor het nieuwe woonzorgcentrum met dienstencentrum en 1,4 miljoen euro voor de volledige omgevingsaanleg van het park, geld dat we quasi volledig zelf betalen”, aldus Mike Nachtegael, voorzitter van het OCMW, “want de Vlaamse regering heeft de geldkraan voor nieuwe seniorenvoorzieningen drastisch toegedraaid. Dankzij ons gezond financieel beleid van de afgelopen jaren, kunnen we de Sint-Niklase senioren een mooie comfortabele oude dag bezorgen.”

Het gebouw: heel ruim, licht met comfortabel uitgeruste kamers

Het nieuwe woonzorgcentrum De Gerda ligt een beetje verscholen achter het welzijnshuis tussen de Abingdon-, de Broeders- , de Kongo- en de Knaptandstandstraat. Het grote gebouw telt 120 kamers verspreid over drie grote bouwblokken uitgevoerd in diverse kleurencombinaties gevelsteen. Blikvanger worden ongetwijfeld de drie ronde binnenpleinen met houten bekleding,  trappen en beplanting, die nog in afwerking zijn. De bouw startte begin 2015.

Op de gelijkvloerse verdieping wonen 28 bewoners met dementie. Op de 2 verdiepingen wonen, verspreid over de woonblokken, 92 bewoners in kleine leefgroepen compleet uitgerust met eigen activiteitenkeuken en badkamers. Het gebouw is ook uitgerust met een supermoderne ruime keuken.

Voor de bewoners zal het wel even wennen zijn in hun nieuwe huis met al dat comfort: ruime kamers die bijna 23 m² groot zijn, tiptop uitgerust met hooglaagbed  en aangepast meubilair, tv, koelkast en kluisje. De ruime badkamer met instapdouche en douchestoel, toilet en wastafel is gemakkelijk toegankelijk via een ronde schuifwand. Met ramen die tot op de grond reiken, is het zalig naar buiten kijken. Op elke verdieping zijn er gezellig ingerichte leefruimten met zithoeken. Speelse houten wandafscheidingen bieden doorzicht en geborgenheid.  Het verschil met het oude woonzorgcentrum Ter Wilgen is groot: woonzorgcentrum De Gerda oogt ruim en licht. Dankzij de binnenpleinen wordt extra licht naar binnen getrokken en heb je nooit het gevoel door gangen te lopen.

Genieten van het zonnetje kan op de ruime inpandige terrassen op elke verdieping of op de binnenpleinen.

Ondergronds is een parking met 80 parkeerplaatsen en fietsenstalling. De parking zal tegen september toegankelijk zijn.

Woonzorgcentrum De Gerda is een ontwerp van architectenbureau Llox dat ook WZC De Spoele ontwierp. CEI De Meyer (BAM-group) stond in voor de bouw.

Lokaal dienstencentrum Den Aftrap opent maandag 24 april

Het centrum van Sint-Niklaas krijgt er vanaf 24 april een tweede dienstencentrum bij met ‘Den Aftrap’. Elke inwoner uit de ruime buurt, jong of minder jong, is er vanaf maandag 24 april welkom voor de warme maaltijd ’s middags, bad/douche en een ruim aanbod aan vormende en ontspannende activiteiten.

Gerdapark aangelegd tegen eind 2017

Intussen is ook de buitenaanleg met paden en groenvoorzieningen gestart.  De opstart is wat later dan voorzien omdat het OCMW eerst alles op alles heeft gezet op de afwerking van het woonzorgcentrum, de aansluiting op de riolering enzovoort.

Intussen zijn wel de bergen zand, die afkomstig waren van de uitgraving van de ondergrondse parking van het woonzorgcentrum, grotendeels afgevoerd. Vooraan het terrein aan de Abingdonstraat is intussen ook een verharde parking voorzien met een veertigtal parkeerplaatsen, waar de bezoekers van het woonzorgcentrum en het dienstencentrum tijdelijk kunnen parkeren.

Het Gerdapark wordt tegen eind dit jaar aangelegd tot een aantrekkelijk groen park dat voor iedereen toegankelijk zal zijn. De werken worden uitgevoerd door nv Krinkels. De uitvoeringstermijn bedraagt 90 werkdagen. Rond het donkerbruine blok van WZC De Gerda komt een belevingstuin, waar de bewoners kunnen genieten van allerlei geuren en kleuren. Om het wat concreter te maken: de grootste inrichtingswerken en hopelijk ook de betonpaden zullen tegen het bouwverlof klaar zijn. Na het bouwverlof volgt dan de verdere verfijning en in het najaar de aanplantingen.

De aanpalende buurtbewoners krijgen ook de mogelijkheid om een achteruitgang te bekomen voor voetgangers en fietsers die uitkomt op het nieuwe park. Interwaas zal hierover binnenkort communiceren met de buurbewoners.

Meer info, dagprijzen, voor een opname?

WZC De Gerda, Gerdapark 13, 9100 Sint-Niklaas

Tel. 03 778 58 00 (tel. nr. WZC Ter Wilgen is behouden)

receptie.degerda@sint-niklaas.be

Thuiszorgcentrum ’t Punt, Lamstraat 23, 9100 Sint-Niklaas
Tel. 03 778 55 55 , woonzorgnetwerk@sint-niklaas.be, www.ocmwsintniklaas.be, www.facebook.com/woonzorgnetwerk
Spreekuren: van maandag tot vrijdag, elke voormiddag van 9 tot 12.30 uur of op afspraak in de namiddag.

 

 

Contactpersoon persbericht

Lieve Van De Pontseele, deskundige communicatie, tel. 03 778 60 10

Datum persbericht

2017-04-18