Wat is het OCMW?

Het OCMW is het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn. In elke gemeente in België is er een OCMW. In sommige gemeenten heet dit tegenwoordig het Sociaal Huis.

In het OCMW kan iedereen terecht met alle vragen over sociale dienstverlening, thuiszorg en zorg voor oudere mensen. Het OCMW is er dus niet alleen voor wie in financiële moeilijkheden zit. Het OCMW wil iedereen helpen om een waardig leven te leiden.

De wetten van ons land leggen voor elk OCMW een aantal opdrachten vast. Elk OCMW zal bijvoorbeeld het leefloon uitreiken. Daarnaast kunnen de hogere overheden nog andere taken toewijzen aan het OCMW. Elk OCMW kan voor een deel ook zelf bepalen wat het in zijn gemeente of zijn stad wil doen. Het OCMW kan afspreken met zijn stad of gemeente of het kinderopvang aanbiedt, focust op vorming en werk,…

In Sint-Niklaas hebben het stadsbestuur en het OCMW een taakverdeling afgesproken. Naast sociale dienstverlening legt het OCMW vooral de klemtoon op thuiszorg en zorg voor ouderen.

Nieuws Teasers: 

 

NIEUWS

VACATURE AFDELINGSHOOFD VERGUNNEN EN TOEZICHT

24/11/2017 - 10:11 De stad Sint-Niklaas staat voor ruimtelijke uitdagingen waaronder verdichting en vergroening. Uitdagingen die de stad niet alleen kan realiseren door planningsinitiatieven te nemen maar waarvoor ook een consequent vergunningen- en handhavingsbeleid nodig is. Heb je interesse om hier aan mee te werken laat ons dat dan zeker weten.

VACATURE DESKUNDIGE ANIMATIE

21/11/2017 - 14:22 ' Wonen, leven en zorg ' staan centraal in onze woonzorgcentra. Als ‘begeleider wonen en leven’ ( animator) ga je samen met het zorgteam de kwaliteit van wonen en leven bij de bewoners en hun familie bevorderen. Dit zal gebeuren vanuit verschillende rollen die je samen met het zorgteam opneemt: mentor, activiteitenbegeleider, livingbegeleider, cultuurcoach… . Een boeiende opdracht om ertoe bij te dragen dat de bewoner zich thuis voelt in de nieuwe woon- en leefomgeving.

VACATURE POETSHULP

21/11/2017 - 14:15 Als poetshulp sta je in voor het wekelijks onderhoud van de woning van onze cliënten. Je ondersteunt hierdoor alleenstaanden en gezinnen met een zorgnood en bouwt mee aan een netwerk om onze cliënten zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen laten wonen. Onze ideale poetshulp werkt met een grote zelfstandigheid, is flexibel en kan zich vlot verplaatsen met de fiets of de auto in Sint-Niklaas en deelgemeenten.

VACATURE POETSHULP

21/11/2017 - 14:01 Als poetshulp sta je in voor het wekelijks onderhoud van de woning van onze cliënten. Je ondersteunt hierdoor alleenstaanden en gezinnen met een zorgnood en bouwt mee aan een netwerk om onze cliënten zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen laten wonen. Onze ideale poetshulp werkt met een grote zelfstandigheid, is flexibel en kan zich vlot verplaatsen met de fiets of de auto in Sint-Niklaas en deelgemeenten.

Het OCMW zoekt zorgkundigen (woonzorgcentra en thuiszorg)

16/11/2017 - 14:40 Het OCMW zoekt zorgkundige (woonzorgcentra en thuiszorg)
Bijlagen Datum
Infobrochure woonzorg 24/08/2017 - 11:08