Wat is het OCMW?

Het OCMW is het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn. In elke gemeente in België is er een OCMW. In sommige gemeenten heet dit tegenwoordig het Sociaal Huis.

In het OCMW kan iedereen terecht met alle vragen over sociale dienstverlening, thuiszorg en zorg voor oudere mensen. Het OCMW is er dus niet alleen voor wie in financiële moeilijkheden zit. Het OCMW wil iedereen helpen om een waardig leven te leiden.

De wetten van ons land leggen voor elk OCMW een aantal opdrachten vast. Elk OCMW zal bijvoorbeeld het leefloon uitreiken. Daarnaast kunnen de hogere overheden nog andere taken toewijzen aan het OCMW. Elk OCMW kan voor een deel ook zelf bepalen wat het in zijn gemeente of zijn stad wil doen. Het OCMW kan afspreken met zijn stad of gemeente of het kinderopvang aanbiedt, focust op vorming en werk,…

In Sint-Niklaas hebben het stadsbestuur en het OCMW een taakverdeling afgesproken. Naast sociale dienstverlening legt het OCMW vooral de klemtoon op thuiszorg en zorg voor ouderen.

Nieuws Teasers: 

 

NIEUWS

Twee nieuwe raadsleden in de OCMW-raad

18/01/2017 - 13:00 De twee nieuwe raadsleden zijn Willem De Klerck en Saloua El Moussaoui. Willem De Klerck volgt Jan Van Peteghem op. Saloua komt in de plaats van Jens Vrebos die zijn overstap maakt naar de gemeenteraad.  

VACATURE: HET OCMW ZOEKT EEN CONTRACTUEEL/STATUTAIR KINESITHERAPEUT (DT/VT)

03/01/2017 - 14:23 Je staat in voor de kinesitherapeutische behandelingen van de bewoners van het woonzorgcentrum. Als lid van het multidisciplinair team deel en pas je uw kennis toe in diverse domeinen van de zorg (valpreventie, palliatieve zorgen, comfortzorg, til- en mobiliteitsbeleid) om kwalitatieve zorgen te garanderen.

Nieuwbouw voor dienstencentrum De Wilg en sociaal restaurant De Variant in de Lamstraat

21/12/2016 - 13:53 Het OCMW van Sint-Niklaas gaat het huidige dienstencentrum De Wilg in de Lamstraat vervangen door een duurzame nieuwbouw waarin ook het sociaal restaurant De Variant en catering De Variant van Den Azalee zullen gehuisvest zijn. De verbouwing van het sociaal restaurant op zijn huidige locatie in de Azalealaan krijgt hiermee een totaal andere wending. “We bundelen met de nieuwbouw in de Lamstraat  drie dienstverleningen op één plek”, zegt  OCMW-voorzitter Mike Nachtegael.  

De stad en het OCMW hebben heel wat studentenjobs voor jou in petto.

06/12/2016 - 13:51 Onze bewoners in de woonzorgcentra en onze klanten in de thuiszorg kijken al uit naar studenten verpleegkundige of studenten die minstens het vijfde jaar verzorging volgen.  Of ga je graag om met kinderen of tieners? Lees dan snel verder.

Verkoop OCMW-gebouwen in de Lodewijk De Meesterstraat verzekeren ouderenzorg en toekomst jeugd

20/09/2016 - 16:00 Verkoop OCMW-gebouwen verzekeren ouderenzorg en toekomst jeugd Met de verkoop van haar vroegere administratieve gebouwen aan het instituut Sint-Carolus, en de  overhandiging van de sleutel aan de schooldirectie, sluit het OCMW van Sint-Niklaas vandaag een historisch tijdperk af aan de Lodewijk De Meesterstraat. Tegelijk vinden verleden en toekomst elkaar. Met de opbrengst van de verkoop investeert het OCMW in ouderenzorg. De Sint-Carolusschool kan verder bouwen aan haar toekomst.
Bijlagen Datum
Informatiefolder woonzorg 2016 01/08/2016 - 16:01