Wat is het OCMW?

Het OCMW is het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn. In elke gemeente in België is er een OCMW. In sommige gemeenten heet dit tegenwoordig het Sociaal Huis.

In het OCMW kan iedereen terecht met alle vragen over sociale dienstverlening, thuiszorg en zorg voor oudere mensen. Het OCMW is er dus niet alleen voor wie in financiële moeilijkheden zit. Het OCMW wil iedereen helpen om een waardig leven te leiden.

De wetten van ons land leggen voor elk OCMW een aantal opdrachten vast. Elk OCMW zal bijvoorbeeld het leefloon uitreiken. Daarnaast kunnen de hogere overheden nog andere taken toewijzen aan het OCMW. Elk OCMW kan voor een deel ook zelf bepalen wat het in zijn gemeente of zijn stad wil doen. Het OCMW kan afspreken met zijn stad of gemeente of het kinderopvang aanbiedt, focust op vorming en werk,…

In Sint-Niklaas hebben het stadsbestuur en het OCMW een taakverdeling afgesproken. Naast sociale dienstverlening legt het OCMW vooral de klemtoon op thuiszorg en zorg voor ouderen.

Nieuws Teasers: 

 

NIEUWS

Dienst voor Schuldbemiddeling Waasland zoekt een maatschappelijk assistent B1-B2-B3

20/02/2018 - 09:09 Wat de job inhoudt: in een team met 2 juristen, 4 maatschappelijk assistenten en 1 administratief medewerker sta je in voor het beheer van dossiers collectieve schuldenregeling waarin DSW optreedt als schuldbemiddelaar. Je rapporteert aan de juristen met wie je in tandem samenwerkt.

De stad zoekt een technisch expert sinbad

06/02/2018 - 08:47 De stad zoekt een technisch expert sinbad

De stad zoekt een ploegbaas sinbad

06/02/2018 - 08:41 De stad zoekt een ploegbaas sinbad

Milieuvriendelijk op huisbezoek, ook met de auto

28/09/2017 - 17:09 Het OCMW neemt zijn twee eerste elektrische personenwagens in gebruik. De twee auto’s zullen vooral worden gebruikt voor huisbezoeken en dienstverplaatsingen in de stad en de deelgemeenten vanuit het welzijnshuis.

Nieuwbouw voor dienstencentrum De Wilg en sociaal restaurant De Variant in de Lamstraat

21/12/2016 - 13:53 Het OCMW van Sint-Niklaas gaat het huidige dienstencentrum De Wilg in de Lamstraat vervangen door een duurzame nieuwbouw waarin ook het sociaal restaurant De Variant en catering De Variant van Den Azalee zullen gehuisvest zijn. De verbouwing van het sociaal restaurant op zijn huidige locatie in de Azalealaan krijgt hiermee een totaal andere wending. “We bundelen met de nieuwbouw in de Lamstraat  drie dienstverleningen op één plek”, zegt  OCMW-voorzitter Mike Nachtegael.  
Bijlagen Datum
Infobrochure woonzorg 24/08/2017 - 11:08